Skapa/Ändra Nyhet

Hur gör jag för att länka till en fil eller bild som finns i Filer?

Gå till filsidan och markera den fil som du vill länka till.
Högerklicka på länken till filen "Ladda ner" och välj motsvarande text "Kopiera genväg". Nu finns genvägen på ditt klippbord.
Länken kan nu klistras in på valbar plats, t.ex. i fältet "Länk" eller via knappen "Infoga länk" i editorn.

Tänk bara på att ibland är det bättre att länka till mappen istället för att länka till unika filer om du vet med dig att nya versioner ska upp senare på intranätet. Om du laddar upp en senare version av filen måste du även ändra länken trots att filnamnet är lika då det sparas som ett unikt namn med ett serienummer. Därför är det bätte att länka till mappen. Vid klick på länken kommer man då se alla filer i mappen.

Kan man tvinga ut ett SMS vid ny nyhet?

Javisst går det. Eftersom alla användare inte alltid har tillgång till en dator så kan man välja vilka som alltid ska få ett SMS vid nya Nyheter.

1

Radera Nyhet

1. Radera Nyhet
Radering av Nyhet. Man får dock alltid en kontrollfråga innan nyheten raderas.
2

Uppladdning av fil/bild

2. Uppladdning av fil/bild
Klicka på denna för att ladda upp bild eller fil.

Bilder:
Innan uppladdning har man möjlighet att justera bildernas upplösning och storlek.

Filer:
Vid uppladdning av filer så observera att dessa ej lagras i funktionen Dokument utan tillsammans med inlägget. Om man tar bort in inlägget så tas även filen bort.
Om man laddar upp en fil kommer en länk till filen att skapas i inlägget med texten "Länk till uppladdad fil".

Se mer här angående uppladdningsfunktionen.
3

Spara/Publicera Nyhet

3. Spara/Publicera Nyhet
När Nyheten är färdig så publicerar man den via denna knapp.
4

Tillbaks

4. Tillbaks
Avslutar utan att publicera Nyheten.
5

Nyhetsemail

5. Nyhetsemail
Här kan man välja om mottagarna ska få ett uppdateringsemail eller inte. Det finns 3 nivåer att välja mellan.
6

Kvitto på läst Nyhet

6. Kvitto på läst Nyhet
Väljer man att kryssa för denna så visas en knapp med texten, "Jag har tagit del av informationen" intill den publicerade Nyheten. Ägaren till Nyheten kan senare se via denna länk vilka som har klickat på bekräftelse-knappen.
7

Startdatum

7. Startdatum
Alla nyheter har ett start samt stoppdatum. Under denna period kommer nyheten att visas. Detta gör det även möjligt att skriva in nyheter i förväg. När sedan startdatumet har uppnåtts så kommer nyheten att publiceras.
8

Stoppdatum

8. Stoppdatum
Alla nyheter har ett start samt stoppdatum. Under denna period kommer nyheten att visas. Detta gör det även möjligt att skriva in nyheter i förväg. När sedan startdatumet har uppnåtts så kommer nyheten att publiceras.
9

Länk

9. Länk
Här kan man skriva in en länk (URL) till en extern eller intern sida. Sidan kommer att öppnas i ett nytt fönster när man klickar på rubriken.
10

Bildlänk

10. Bildlänk
Har man en bild som finns någonstans på Internet kan man länka till denna här.
11

HTML Editor

11. HTML Editor
I denna skriver man och formaterar sin Nyhet. Det finns en mängd med funktioner i denna som påminner om andra editorer som t.ex. Word.
Längst ner finns 3 flikar, Design, HTML samt Granska. Normalt skriver man sin Nyhet i fliken Design men vill man skriva in ren HTML-kos så gör man det i läget HTML.
Surfar man via mobilen kan det hända att man måste välja läget HTML för att webb-läsaren ska tolka editorn som ett skrivbart fält.
12

Se kvittenser

12. Se kvittenser
Om man tidigare har valt att användaren ska kvittera att nyhetsinlägget har blivit läst via en kvittensknapp så kan man genom att klicka på denna länk se en lista på de som har klickat på kvittensknappen.